Torikatu 24, 67100 KOKKOLA  |  Tel. +358 20 7959 600  |  myynti(at)seurahuone.com
Torikatu 24, 67100 KOKKOLA | myynti(at)seurahuone.com

Sota-aika toi säännöstelyn

Sota-aika toi säännöstelyn - Historia - Hotel Seurahuone, Kokkola
Talvisodan alettua alkoholipoliittinen säännöstely kiristyi huomattavasti. Anniskelu sallittiin ainoastaan ruokailun yhteydessä. Tällöinkin asiakkaalle saatiin anniskella vain viinejä ja mallasjuomia ja enintään sai 10cl väkeviä juomia. Vuonna 1940 säännöstely kiristyi entisestään. Tämä johti siihen, että asiakkaat alkoivat salakuljettaa juomia ravintolaan. 1943 oluen valmistus lopetettiin raaka-ainepulan vuoksi. Myös elintarvikkeita säännösteltiin. Kansanhuoltoministeriö määräsi tarkasti jokaisen ruoka-annoksen nimen, sisällön ja hinnan.

Sota-aikana monet ravintolat hankkivat raaka-aineensa mustan pörssin kautta, etteivät katteet olisi jääneet laihoiksi.Ravintoloiden oli pidettävä kaksinkertainen kirjanpito. Tämä luonnollisesti lisäsi henkilökunnan työmäärää. Mm. tarjoilijoiden oli muistettava mustan pörssin annosten salamerkkinumerot sekä heidän täytyi varoa, ettei laittomia annoksia päätynyt tarkastajien eteen.

Alkoholin anniskelun vähyydestä ja tanssikiellosta huolimatta ihmiset kävivät paljon ravintoloissa, olihan se yksi harvoista mahdollisista huvittelumuodoista. Tanssiminen oli sallittua vain erikoistilaisuuksissa kuten häissä ja hyväntekeväisyystilaisuuksissa. Ravintolahintojen säännöstely helpottui 1947 ja tanssikielto kumottiin syksyllä 1948.

40-luvulla Seurahuone oli Elien Sandbackan omistuksessa, joka jo edellisen vuosikymmenen loppupuolella alkoi suunnittelemaan laajennusta yhdessä arkkitehti K.J. Ahlskogin kanssa. Ennen laajennustöiden alkua Seurahuone oli niin kiinteistön, talouden kuin johdonkin puolesta huonossa kunnossa.
1941 aloitettiin Seurahuoneen laajennus ja korotustyöt. 1943 Seurahuone valmistui koko komeudessaan. Hotellissa oli tuolloin ensimmäisessä kerroksessa liikehuoneistoja, ravintolasali, keittiötilat sekä hotellin vastaanotto. Toisessa kerroksessa oli Sällskapsklubbenin tiloja. Kolmannessa kerroksessa oli Raittiusravintola Ostrobotnia ja kabinetti, joka oli vapaamuurarien käytössä sekä hotellihuoneita. Neljännessä kerroksessa oli saunatilat sekä hotellihuoneita 40 kappaletta. Viidennessä ja kuudennessa kerroksessa oli asuntoja ja kuudennessa kerroksessa oli lisäksi sadan neliömetrin kokoinen juhlakerros, jota kutsuttiin peilisaliksi. Sodan jälkeen hotellin pohjakerroksessa aloitti toimintansa Sotainvalidien Veljesliiton kahvila-ravintola Mokkamotti. Vapaamuurarien ja Sällskapsklubbenin lisäksi hotellissa kortteerasivat Uiton veljesten vaatetusliike ja sotilaspiiri.

Finlandia Hotels
Hotel Seurahuone, Kokkola
Kotisivujen suunnittelu: St. Hurmos