Torikatu 24, 67100 KOKKOLA  |  Tel. +358 20 7959 600  |  myynti(at)seurahuone.com
Torikatu 24, 67100 KOKKOLA | myynti(at)seurahuone.com

Kokkolan Seurahuone - Yksityistä vieraanvaraisuutta vuodesta 1894

Historia - Hotel Seurahuone, Kokkola
Tiettävästi ensimmäisen rakennuksen kyseiselle tontille rakensi Isac Brenner vaimonsa Annan kanssa 1600-luvulla. Rakennus oli puinen kuten kaikki rakennukset tuohon aikaan. Rakennus paloi 1805 Kokkolan kolmannessa suuressa palossa silloisen raatihuoneen mukana. Vuonna 1806 tontille kohosi uusi rakennus, joka oli kivinen. Kivirakentaminen oli harvinaista ja rakennus oli myös harvinainen kokonsa vuoksi. Rakennus ylitti mitoiltaan tuolloin Kokkolan suurimman rakennuksen pappilan puupalatsin. Yksikerroksisessa, taitekattoisessa rakennuksessa oli 12 huonetta ja sisustukseltaan se oli moderni.

Tultaessa 1800- luvun viimeiselle vuosikymmenelle rakennuksen käyttötarkoitus muuttui asuinrakennuksesta majoituslaitokseksi. Huhtikuussa 1894 se siirtyi Donnerin suvulta Sällskapsklubbenin omistukseen ja vuonna 1894 rakennuksesta tuli hotelli Adolf Rothoffin toimesta. Hotelli oli nimeltään Skandia ja sitä kuvailtiin ensiluokkaiseksi hotelliksi, jossa toimi ajanmukainen ravintola. Vuonna 1895 alkoivat hotellissa laajennus- ja korjaustyöt, jotka kestivät muutaman kuukauden. 1898 huhtikuussa Rothoff osti hotellin itselleen. Kesällä hotellia alettiin jälleen laajentaa ja rakennus sai päälleen kaksi tiilikerrosta.

Lokakuussa 1898 Hotelli Skandia suljettiin ja kaupungin ensimmäinen Seurahuone aloitti toimintansa. Kolmikerroksista hotellia kuvailtiin ajanmukaiseksi ja ensiluokkaiseksi hotelliksi, jossa oli kolmetoista matkustajahuonetta, kolme tarjoiluhuonetta, biljardi ja kellariravintola. Tässä muodossa toiminta jatkui vuoteen 1941 saakka pieniä muutos- ja laajennustöitä lukuun ottamatta. 1940-luvun alussa tuolloinen omistaja Eliel Sandbacka aloitti hotellin laajennus- ja korjaustyöt ja uusi, hieno hotelli valmistui syksyllä 1943 muotoon, joka on nähtävissä tänäkin päivänä.

Hotelli Seurahuoneen kuusikerroksinen rakennus oli kaupungin suurin rakennus. Sen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsi liikehuoneistoja, kahdessa ylimmäisessä kerroksessa oli asuinhuoneistoja, ravintolasaleja oli kolme; kellarikerroksessa yksi maalais- ja työväestöä varten, kolmannessa kerroksessa oli suuri raittiusravintola ja ylimmäisessä kerroksessa peilisali juhlatilaisuuksia varten. Lisäksi hotellissa oli neljäkymmentä matkustajahuonetta ja Seuraklubin tilat. Kuluneiden vuosikymmenten aikana hotelli on kokenut useita muodonmuutoksia. Muutostyöt jatkuvat, hotelli elää elämäänsä ja tulee kokemaan vielä monia muutoksia.

Finlandia Hotels
Hotel Seurahuone, Kokkola
Kotisivujen suunnittelu: St. Hurmos